Kuih lapis adalah sejenis kuih orang lama atau selalunya warganet akan sebut lejen, memang tetap jadi pilihan. Kuih yang sebegini rasanya tak pernah jemu dimakan. Kalau bukan kita yang menjaga keaslian kuih tradisi, siapalah lagi yang boleh diharapkan kan?

Memang sedap dimakan. Sangat sesuai untuk minum petang. Sarapan pun boleh juga. Kuih lapis warna-warni ini dipandang pun cantik. Nak membuatnya, kena penuh kesabaran.

Salah satu kuih lejen yang tetap ramai peminatnya adalah kuih lapis. Anys Idayu Zakaria dalam facebooknya berkongsi resipi kuih lapis yang menjadi kegemaran dalam keluarganya.

KUIH LAPIS

IKLAN

BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan tepung beras (BELI DI SINI)
1 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
1/2 cawan tepung jagung (BELI DI SINI)
1 kotak santan
3 cawan air
Garam secubit
1 cawan gula
Pewarna

CARA MEMBUAT
1. Panaskan periuk kukus. Bagi air mendidih.
2. Campur semua bahan. Kacau bagi rata. Guna blender supaya cantik bancuhannya tak berketul.
3. Bahagi bancuhan ikut berapa warna nak guna.
4. Sapu loyang dengan marjerin atau sedikit minyak
5. Tuang bancuhan warna pertama. Sukat guna cawan. Setiap bancuhan tuang ikut sukatan cawan tu.
6. Kukus 5 minit.
7. Ulang lagi untuk color bancuhan seterusnya sampai habis.
8. Last sekali kukus 30 minit bagi betul-betul masak.
9. Dah masak, tutup api, biarkan sejuk.
10. Sebaiknya buat waktu malam untuk makan esok. Barulah senang potong.

Kredit Anys Idayu Zakaria

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=aEt_c9-AsQo